Оди до главна содржина
Логото CHEMTREC

Барања за литиумски батерии во 2024 година и понатаму

Назад на сите статии за блогови
Декември 1, 2023

Our recent webinar, "Charging Ahead - Lithium Battery Requirements in 2024 and Beyond," garnered an overwhelmingly positive response, and if you missed it, don't worry – you can catch up on demand. The insightful discussions delved into crucial topics shaping the landscape of lithium battery transportation and usage. Here's a summary of the key highlights:

ICAO State of Charge Restrictions for Air Transport:
Back in 2016 the International Civil Aviation Organization (ICAO) set a 30% state of charge (SOC) limits on air shipments of standalone lithium-ion batteries. Recently, ICAO took a decision to extend that 30% SOC restriction to air shipments of lithium ion batteries packed with equipment. This SOC limit will become effective January 1, 2026, but it is recommended that these batteries are held to a SOC not exceeding 30% of their rated capacity beginning January 1, 2025. Further, ICAO is adding a recommendation that all lithium ion batteries contained in equipment shipped by air be at a SOC of 30% or less. These decisions have significant implications for the supply chain of lithium batteries and battery-powered devices.

UN TDG WG on Lithium Battery Classification:
Работната група на ОН за класификација на литиумски батерии ја продолжува својата работа за да ги идентификува опасностите од литиумските ќелии и батериите за време на термичко бегство и соодветно да ги класифицира. Иако проектот е далеку од финализиран, имаше дискусии за додавање многу нови броеви на ОН, протоколи за тестирање и како SOC и пакувањето може да влијаат на класификацијата. Крајната цел е да се воспостават класификации засновани на опасност и да се поттикнат побезбедни ќелии и батерии.

SAE G-27 Lithium Battery Packaging Standard:
Основан од ICAO во 2016 година, комитетот SAE G-27 работи на стандард за изведба на пакетот за безбеден воздушен транспорт на литиумски ќелии и батерии. Фокусиран на цилиндрични ќелии како 18650-тите и 21700-тите, стандардот вклучува ригорозни процедури за тестирање за да се обезбеди безбедност при транспортот. Сепак, предизвиците, отворените прашања и валидацијата на тестот покренуваат прашања во врска со временската рамка за спроведување и регулаторната употреба.

Нова технологија и хемија на батерии: натриум-јонски батерии
Со електрификацијата на речиси сè, индустријата за батерии е секогаш во потрага по нови хемикалии на батерии. Една таква хемија, натриум-јонските батерии, неодамна беше воведена во регулативите за опасни материи со создавањето на нови броеви на ОН. Засега, барањата за испорака за натриум-јонски батерии ќе ги отсликуваат правилата за литиум-јони.

Popular Questions and Answers:
Вебинарот создаде серија прашања од учесниците, почнувајќи од примена на регулативи до специфични сценарија како обратна логистика и потрошувачка електроника. Значајните прашања вклучуваа загриженост за ограничувањето на SOC за медицинска опрема, влијанието врз ограничувањата на комерцијалните авиони и потенцијалната разлика помеѓу литиум-јонските и LiFePO4 батериите. Еве некои од оние кои би сакале да ги нагласиме или на кои немавме време да се осврнеме во текот на дискусијата:

Дали 30% СПЦ за испорака ќе важи за медицинска опрема? 
Да. Иако регулаторите се свесни за загриженоста во врска со итната потреба за испорака на целосно наполнети медицински уреди и нивните батерии, во моментов нема специфични регулаторни резби за медицинските уреди.

Batteries packed with or contained in are delivered to a distributer by ground where SOC does not apply, but then the distributor will ship the product by air to customers. How will the distributer know what the SOC is for these products when they are in final packaging?
Одговорност на испраќачот е да ги почитува прописите за испорака, вклучително и ограничувањата на SOC. Контролирањето на SOC при враќањето на клиентите ќе биде исклучително предизвикувачко, поради што во овие случаи би се препорачал превозот на земја/океан.

Ја проверив веб-страницата на ICAO и не можев да најдам ништо за промените на SOC во WITH во моментов. Дали имате врска за споделување?
Да, можете да ја посетите - (AC.10/C.3) ЕКОСОК Поткомитетот на експерти за транспорт на опасни материи (шеесет и трета седница) | UNECE за повеќе информации.

Дали батериите со литиум железо фосфат се третираат исто како и литиум-јонските батерии?
Да. Литиум железо фосфат батерии се еден вид на "литиум јонски" хемија.

Заклучок:
Како што еволуира регулаторниот пејзаж за литиумските батерии, останувањето информирано и активното учество во дискусиите е од клучно значење за бизнисите и професионалците во индустријата. Вебинарот „Charging Ahead“ обезбеди вредни сознанија, а различниот опсег на прашања поставени од учесниците ја одразува сложеноста и длабочината на овие прописи кои се развиваат. Додека гледаме кон иднината, јасно е дека континуираниот дијалог и соработка ќе бидат клучни во навигацијата кон динамичните предизвици на транспортот на литиумските батерии и обезбедувањето на највисоките стандарди за безбедност и усогласеност. CHEMTREC ќе се обиде да обезбеди повеќе вебинари како овој во 2024 година, останете присутни! 

Барам цитат

Дали сте заинтересирани да дознаете повеќе? Добијте проценка за услугите на CHEMTREC.

Започнете со цитат